DIETETYK RADZI… O odporności
Temat odporności wraca co roku wraz z pierwszym jesiennym katarem. To właśnie wtedy przypominamy sobie o wzmocnieniu układu immunologicznego, choć powinniśmy dbać o niego przez cały rok, a nie tylko w okresie infekcji.
Jak zatem wspierać swoją odporność?
Najważniejsze to skupić się na podstawach, czyli ZDROWYM STYLU ŻYCIA.
WARTOŚCIOWA DIETA PRZEZ CAŁY ROK jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i dla odporności.
SEN i ODPOCZYNEK również jest bardzo istotny. Przemęczenie, silny stres czy zaburzony sen kilka dni z rzędu już sprawia, że organizm jest bardziej podatny na infekcje.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA, regularny kontakt z naturą oraz przebywanie na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody, również wzmacniają odporność.
Skupiając się na żywieniu, szczególnie warto zwrócić uwagę na:
antyoksydanty zawarte głównie w czerwonych, fioletowych owocach i warzywach,
kiszonki i fermentowane produkty mleczne (dzięki pro- i prebiotykom poprawiają stan mikrobiomu, który ma kluczowe znaczenie w poprawie odporności),
przyprawy tj. kurkuma, imbir, chili, pieprz cayenne,
czosnek, cebulę, por,
cynk i selen zawarte w orzechach, nasionach i pestkach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, strączkach, mięsie,
tłuste ryby morskie i/lub suplementacje kwasów omega-3.
Pamiętajmy również o wyrównaniu ewentualnych niedoborów, zwłaszcza witaminy D3 – jej suplementacja jest kluczowa!
Możemy wspierać organizm naturalnymi produktami, które zawierają cenne składniki, takie jak sok z czarnego bzu, acerola, olej z czarnuszki czy rokitnika, a także dobrej jakości probiotyki.
Chociaż preparaty na odporność mogą być pomocne, najpierw warto skupić się na PODSTAWACH. Często to właśnie one wystarczą.
Pamiętajmy, że budowanie odporności to proces – nie zrobimy tego w tydzień, ale w tydzień możemy ją znacznie osłabić, szczególnie przez stres i brak snu, zwłaszcza jeśli organizm nie jest odpowiednio odżywiony!